پیازعنصل قرمز: (Squill)
ساعت ۱۱:۳۱ ‎ق.ظ روز سه‌شنبه ٢٩ فروردین ،۱۳٩۱   کلمات کلیدی:

پیاز عنصل عبارتست از باریکه های خشک شده پیاز گیاه  Baker  (L) Urgenea maritima  و نام مترادف آن(Drimia (L)  maritima  Stearn   ) از خانواده Liliaceae که قسمت خارجی غشایی آن جدا شده است می باشد. نوع خودرو و بیابانی از اجتماع لااقل 6 گونه که تعداد کرموزوم های آن ها متفاوت است تشکیل می یابد. البته تمام این گونه ها دارای پیاز هایی با محتوای گلیکوزیدی قابل قبول نمی باشند. از لحاظ گیاه شناسی دو نوع قرمز و سفید دارد که از نظر رنگ پیاز عنصل سفید به رنگ سفید مایل به زرد به شکل نوارهای باریک و شفاف به طول 5-5/0 سانتی متر که هر دو سر این نوارها باریک می باشد. بوی گیاه جزئی و مزه تلخ و زننده دارد.نوع سفید و قرمزاز نظر پوست و ترکیب شیمیائی با هم تفاوت دارند هر دو شدیدا سمی بوده ولی نوع قرمز برای موش ها سم جالب توجهی است و نوع سفید از داروهای قلبی انسان نیز می باشد. پیاز عنصل به شکل گلابی و دارای قطر حدود 30-15 سانتی متر می باشد. پیاز کامل تمایل به رشد دارد مگر اینکه آن را در سرد خانه نگهداری کنند باشد. موش ها و جوندگان حساسیت زیادی نسبت به این سم دارند و اثر آن از طریق اعصاب می باشد که پس از ایجاد تشنجات شدید منجر به مرگ جانور می شود . در عمل فقط از عصاره مایع پیاز عنصل قرمز در مبارزه علیه آفات بکار می رود از زمانهای قدیم درشمال آفریقا پیاز وحشی عنصل را جمع آوری و به منظور موش کش به بازار اروپا عرضه داشته اند


در شش ماه اول زندگی مناسب ترین غذا شیر مادر می باشد.
ساعت ٩:٠٠ ‎ق.ظ روز دوشنبه ٢۸ فروردین ،۱۳٩۱   کلمات کلیدی:

برای شش ماه اول زندگی شیرمادر تنها غذایی است که کودک شما برای رشد و سالامتی نیاز دارد.

تغذیه با شیر مادر یک روش طبیعی برای تغذیه نوزادان است.
اگر شما به کودک تان غیر از شیر مادربدهید ، شیرپستان شما کمتر خواهد شد. اگر شما تغذیه با شیر مادر را متوقف کنید، می توان گفت که شروع تغذیه با شیر مادردوباره سخت می شود و کودک شما تمام مزایای تغذیه با شیر مادر را دریافت نخواهد کرد.تغذیه با شیر مادر سبب افزایش سلامتی وایمنی بدن می شود و تغذیه با شیر مادر راهی برای ارتباط با کودک است . شیر مادر حاوی آنتی بادی است که سبب کاهش احتمال بروز عفونت در  کودک شما می شود. مادران شیر ده کمتر در معرض خطر سرطان پستان وسرطان تخمدان می باشند


سلیمارین یا لیورگل
ساعت ۸:۳۱ ‎ق.ظ روز دوشنبه ٢۸ فروردین ،۱۳٩۱   کلمات کلیدی:

نام فارسی: خار مریم
نام علمی:Silybum marianum
اشکال دارویی: قرص  70و 140 میلی گرم

مکانیسم اثر : میوه خارمریم ازخانواده:Compositae یا گل مینا، حاوی فلاوانولیگنان‌ها مانند سیلی بین، سیلی کریستین، سیلی دیانین و مشتقات ۲و ۳ دهیدروآنها می‌باشد. مجموعه این فلاوانولیگنان‌ها را سیلی مارین می‌نامند. از آنجائیکه رادیکال‌های آزاد در پراکسیداسیون لیپیدها در انواع مسمومیتهای کبدی دخیل هستند، اثر ضداکسیداسیون بسیار قوی سیلی مارین و سیلی بین ممکن است اثر حفاظتی آنها را روی کبد توجیه نماید . این دو ترکیب بعنوان عامل نابودکننده رادیکال ازاد عمل کرده و از فرآیندهای پراکسیداتیو دخیل در ضایعات کبدی ناشی از تتراکلرورکربن، تالیوم، اتانول،پاراستامول و سایر مواد سمی کبدی پیشگیری می‌کنند. سیلی مارین فعالیت آنزیمRNA پلیمراز را درهسته سلولی افزایش داده موجب تحریک سنتز پروتئینهای ریبوزومال می‌شود که این عمل به نوبه خود قدرت نوسازی سلولی کبد راافزایش می‌دهد . افزون بر این بعنوان یک آنتی اکسیدان مستقیم عمل نموده و رادیکال‌های آزاد سمی را از بین می‌برد.

موارد مصرف : محافظت کننده کبد درمقابل سموم ( سموم زیست محیطی)، کمک به نوسازی سلولهای کبدی، درمان کمکی در هپاتیت حاد و مزمن، سیروز کبدی، آنتی اکسیدان. سیلی مارین در درمان هپاتیـت حاد و مزمن و یروسی هر دو موثر است

مقدار مصرف : این داروی به صورت روزانه سه مرتبه و در هر بار یک قرص 140میلی گرم مصرف می شود

عوارض جانبی : با مصرف دارو معمولا اثر ملین دیده می شود .


سیستین- B6
ساعت ٢:٠٧ ‎ب.ظ روز شنبه ٢٦ فروردین ،۱۳٩۱   کلمات کلیدی:

Cystine B6سیستین- ب 6:  

مکمل و محصولات گیاهی

موارد مصرف :
درمان ریزش مو
درمان ناخن های شکننده

مشخصه ها :

درمان ریزش مو و ناخن های شکننده
ریزش موی پراکنده، دوره ای، فصلی و انواع طاسی خانم ها و آقایان
سیستئن (اسید آمینه گوگرددار) یکی از اجزای ضروری تشکیل دهنده مو می باشد و در کراتین مو و ناخن موجود است.

نحوه مصرف :

به مدت 2 تا 3 ماه، روزانه 4 قرص همراه با وعده های غذایی میل شود. 4 تا 6 هفته بعد از مصرف قرص ها میزان بالای سیستین، بویژه در مو قابل مشاهده است.

شرایط نگهداری : در جای خشک و خنک نگهداری شود


دومپریدون با نام تجاری :Motillium®
ساعت ۸:٢۳ ‎ق.ظ روز شنبه ٢٦ فروردین ،۱۳٩۱   کلمات کلیدی:

اشکال دارویی: قرص 10میلی گرم،سوسپانسیون خوراکی  1mg/ml 

دسته دارویی: آنتی دوپامینرژیک

مکانیسم اثر: دومپریدون باعث مهار عملکرد دوپامین می شود و تمایل بالایی برای گیرنده های دوپامینی D2و  D3دارد.

موارد مصرف: این دارو معمولا به همرا متوکلوپرامید یا سیکلیزین و یا دیگر آنتا گونیست های گیرنده های دوپامینی، برای درمان تهوع و استفراغ به کار می رود (۲۰-۱۰میلی گرم ۴-۳ بار در روز حداکثر ۸۰میلی گرم یا ۶۰میلی گرم ۲بار درروز از راه رکتال).        در درمان رفلاکس معدی- مری در نوزادان و اشکالات حرکتی معده نیز موثر واقع شده است (برای اختلالات حرکتی دستگاه گوارش: ۱۰ میلی گرم ۳ تا ۴ بار در روز).

 این دارو از طریق مهار گیرنده های دوپامینی و در نتیجه افزایش پرولاکتین، موجب افزایش ترشح شیر می شود( که این مورد مصرف از طرف FDA به تایید نرسیده!).

دومپریدون، برای بیماری پارکینسون هم به کار می رود و بر خلاف متوکلوپرامید، از سد خونی مغزی عبور نمی کند.

    عوارض جانبی: سردرد، گیجی، خشکی دهان، تحریک پذیری، گر گرفتگی، مشکل در به خواب رفتن، درد معده.


داروهای آنتی کوآگولانت
ساعت ٩:۳٥ ‎ق.ظ روز چهارشنبه ٢۳ فروردین ،۱۳٩۱   کلمات کلیدی: آنتی کوآگولانت

 این دارو ها شامل دو دسته می باشند:

آنتی کوآگولانت های هیدروکسی کومارین شامل فومارین، وارفارین، کوماکلور، برومادیولون و برودیفاکوم می باشند.

آنتی کو آگولانت های اینلاسیون که شامل والون،پیندون، دیفاسینون و کلرفاسیتون می باشند.

گیاه شبدر اثر  داروهای ضد انعقادی را تشدید می کند. این موضوع در سال 1920 مشخص شد( دام هایی که از شبدر تغذیه می کردند و دچار خونریزی شده بودند) و نیز با تحقیقات دیگر مشخص شد که وارفارین و کومارین موجود در گیاه شبدر توسط قارچ های موجود در شبدر به ترکیب ضد انعقاد خون به نام 4-بیس هیدروکسی کومارین تبدیل می شود که موجب خونریزی در دام ها می شود. معمولاً مسمومیت با داروهای ضد انعقاد خون به علت خودکشی یا مصرف اتفاقی پیش می آید. شرایط غیر معمول مسمومیت نیز ممکن است اتفاق بیفتد. فراورده های چای گیاهی بخصوص دانه های تونکا، اکلیل کوهی، حشرات بالدار ممکن است منجر به ایجاد زمینه خونریزی شوند، آلودگی با کومارین در چای گیاهی خریداری شده از خارج از ایلات متحده گزارش شده است.

آلودگی پودر تالک در سال 1981 در شهر هوچی مینچ عامل مرگ 177 نوزاد شد که در اثر جذب پوستی پودر تالک آلوده و نیز مسمومیت در اثر آنتی کوآگولانت های هوسیسیدال (وابسته به آدم کشی) بوده است.

آنتی کوآگولانت های خوراکی از طریق مهار سنتز ویتامین k1 بوسیله کبد که وابسته به فاکتورهای انعقاد خون) فاکتور (X.TX.VII.II می باشد اثرات مسمومیت خود را اعمال می کند. سرعت کاهش و رقیق شدن و غلظت فاکتورهای انعقادی با سرعتهای متفاوتی رخ می دهد( ابتدا پروکانورتین یا فاکتور VII، سپس فاکتور X یا استورت و فاکتور II یا پروترومبین کاهش پیدا می کند).

هنگامی که این فاکتور به طور واضح کاهش پیدا می کنند اثرات کلینیکی آنها ظاهر می شود که معمولاً 3-2 روز زمان می برد.

عموماً مصرف دوزهای بالا از داروهای ضد انعقاد خون منجر به خونریزی در ارگان های مختلف می شوند و معمولترین محلی که خونریزی مشاهده شده، مربوط به سیستم تناسلی و سیستم گوارشی می باشد.

سیستم عصبی مرکزی و سیستم تنفسی ممکن است خونریزی کند که از طریق خون دماغ و یا خلط خونین مشخص می شود آزمایشات غیر معمول در مصرف بیش از حد داروهای ضد انعقاد خون شامل افزایش تعداد گلبولهای سفید، کم خونی، افزایش زمان خونریزی، افزایش زمان (protrombin time) و فعال کردن زمان نسبی ترومبوپلاستین (PTT) می باشد پلاکت ها معمولاً طبیعی هستند و همچنین تست های فعالیت کبدی نیز نرمال می باشند. به ندرت آنتی کو آگولانتهای کومارین باعث افزایش سطح آنزیمهای کبدی می شوند.

سوپروارفارینها داروهای ضد انعقاد خون طولانی اثر هستند که بطور اولیه در جونده کش ها بکار می رفتند و دارای مشتقات4- هیدورکسی کومارین با زنجیره جانبی 4 برومو (1و1- بی فنیل) می باشند.

 

سوپروارفارین ها دارای اثر طولانی تری نسبت به وارفارین بر فاکتورهای انعقاد خون وابسته به ویتامین K می باشند و درمان با ویتامین K ممکن است برای 3-2 ماه مورد نیاز باشد. سوپر وارفارین ها گاما کربوکسیلاسیون وابسته به ویتامین K ( باقیمانده های گلوتامیک اسید) در پروسه های فاکتورپروترومبین را کاهش می دهند که 100 بار بیشتر از وارفارین از لحاظ پایداری می باشند. علاوه بر این سوپروارفارین ها ممکن است نیمه عمر بیشتر از 120 روز داشته باشند در حالی که وارفارین حدود 42 ساعت نیمه عمر دارد. مطالعات حیوانی نشان می دهد که تجویز یک دوز برادیفاکوم در موش منجر به خونریزی های غیر طبیعی می شود که نیاز به مصرف میزان بالایی از ویتامین K1 برای مدت حدود چند ماه دارد. در مقایسه مصرف یک تک دوز وارفارین  مشکل خاصی در انعقاد خون ایجاد نمی کند.


 
ساعت ۸:٥٤ ‎ق.ظ روز یکشنبه ٢٠ فروردین ،۱۳٩۱   کلمات کلیدی:

بسم الله الرحمن الرحیم

آفت کش ها

Pesticide Residues in Food

Ø1690 – Nicotine - water extracted from tobacco.

leaves sprayed on plants as insecticide

Øاستفاده از نیکوتین برای مبارزه با مگس گیلاس در قرن 17 میلادی
Ø1700’s – Strychnine – extracted from plant used to kill rodents
Ø1800’s – Arsenic trioxide – weed killer
Ø1800’s – Rotenone – extracted from plants as insecticide
Ø1800’s 1900’s – lead arsenate – orchard insecticide
Ø– Pyrethrum – extracted from Chrysanthemum as insecticide

معیارهای انتخاب پروبیوتیک ها
ساعت ۱۱:٥٤ ‎ق.ظ روز دوشنبه ۱٤ فروردین ،۱۳٩۱   کلمات کلیدی: پروبیوتیک ها

پروبیوتیک ها عموما از منابع انسانی بوده و بعنوان باکتریهای غیر بیماریزا محسوب می شوند. انتخاب گونه های پروبیوتیک عمدتا بر پایه سابقه تاریخی استفاده از آنها برای مدتهای مدید بدون داشتن عوارض جانبی مضر صورت می گیرد. سایر معیارهای مطرح برای استفاده از گونه های باکتریایی مناسب عبارتند از:

 ۱- مقاومت و زنده ماندن در پروسه تکنولوژیک ساخت

۲- زنده و فعال ماندن در دستگاه گوارش که به معنی مقاومت در برابر اسید معده و اسیدهای صفراوی است.

3-  توانایی اتصال به سلولهای اپی تلیال روده

 ۴-  توانایی آنتاگونیزه کردن پاتوژن ها از طریق تولید PH  ترکیبات ضد باکتری، حذف رقابتی آنها یا کاهش داخل کولون.

 ۵-  توانایی تثبیت فلور باکتریای روده از جنبه عملی، فرآورده های پروبیوتیکی باید عمر مناسب داشته باشند، در زمان مصرف حاوی تعداد زیادی سلولهای زنده بود ه و غیر بیماری زا و غیر سمی نیز باشند.  


پروبیوتیک probotic
ساعت ۱۱:٢٧ ‎ق.ظ روز دوشنبه ۱٤ فروردین ،۱۳٩۱   کلمات کلیدی:

 واژه "پروبیوتیک " از زبان یونانی و به معنای حیاتبخش آمده است و محصولات غذایی پروبیوتیکی,که امروزه یکی از مباحث جذاب غذائی، تغذیه ای و درمانی را به خود اختصاص داده اند جزء غذاهای فراویژه طبقه‌بندی می شوند که علاوه بر داشتن ارزش تغذیه‌ای، دارای اثرات درمانی و سلامت بخش برای مصرف کننده نیز باشند. سازمان جهانی بهداشت، این اصطلاح را به "ارگانیسمهای زند های" اطلاق می کند که در صورت مصرف مداوم ، اثرات "سلامت زایی" موثری برای میزبان خود دارند . پروبیوتیک، به عنوان صفت مواد غذایی حاوی این باکتر یها هم به کار می رود. پروبیوتیکها به دو صورت مصرف می شوند:

-1  به صورت مکملهای غذایی به شکل پودر، شربت یا قرص

 -2  به صورت مواد غذا یی غنی شده باپروبیوتیک ها)برای مثال اگر در تولید هرگونه فرآورده لبنی تخمیری همچون ماست، از باکتر یهای پروبیوتیکی استفاده شود، محصول حاصل را پروبیوتیک می نامند).

نقش پروبیوتیک ها:

روده انسان حاوی انواع بسیاری از باکتری ها )مفید_مضر وخنثی( است. که باید توازن باکتریهای روده در بدن انسان برقرارباشد در غیر این صورت علاوه بر مختل شدن وظایف فلور روده باعث آکنه ، آلرژی غذایی ، خستگی مفرط، افسردگی، سردرد و ... می شود . البته لازم به ذکر است که در افراد سالم باکتری های مفید غالب هستند . باکتری های مفید در تولید ترکیبات مورد نیاز بدن مانند ویتامین ها و اسیدهای آلی نقش موثری به عهده دارند. در مقابل ، باکتری های مضر ترکیبات سمی و سرطان زا تولید می کنند. بنابراین اگر باکتری های مضر در روده غالب بشوند نه تنها ترکیبات مغذی و ضروری تولید نمی شوند بلکه میزان ترکیبات مضر نیز افزایش مییابد. فلور میکروبی روده وابستگی زیادی به ماده غذایی مورد استفاده شخصی دارد ، بنا بر این می توان فلور میکروبی روده را تغییر داد و میکروب های مفید را جایگزین انواع مضر آن کرد . پروبیوتیک ها به تحریک رشد باکتریهای مفید  روده و یا به کاهش بیماری زایی میکروب های مضر کمک می کنند و اثربخشی آنها تا زمانی است که پروبیوتیک مصرف شود. علاوه بر کمک به گوارش مولکولهای پیچیده ، ترکیباتی مانند ویتامین ها و آنتی بیوتیک های مختلف را تولید کرده که برای بدن مفید است . منبع باکتر یهای پروبیوتیک لبنیات و میو ه ها هستند.


جمی فلوکساسین: Gemifloxacin
ساعت ۱۱:٢۳ ‎ق.ظ روز دوشنبه ۱٤ فروردین ،۱۳٩۱   کلمات کلیدی:

نا م تجاری Factive

رده درمانی: آنتی بیوتیک.

رده فارماکولوژیک: مشتقات کینولون ها(فلوروکینولون) 

شکل دارویی: قرص 320 و640 میلی گرم

مکانیسم اثر: جمی فلوکساسین از طریق مداخله در سنتز DNA میکروارگانیسم سبب بروز اثر باکتریسیدی می شود.

فارماکوکینیتک: جمی فلوکساسین به سرعت از دستگاه گوارش جذب می شود. فراهمی زیستی آن حدود 71% است، C-max دارو در حدود mcg/ml61/1 می باشد. قدرت اتصال به پروتئین دارو در حدود 73-55% است. دارو در کبد به مقدار محدود متابولیزه می شود. حذف دارو 61% در مدفوع و 36% از طریق ادرار بدون اینکه دارو تغییر کند ونیمه عمر دارو حدود 7ساعت است. کلیرانس کلیوی دارو حدود L/h6/11 می باشد.

موارد مصرف: جمی فلوکساسین در درمان عفونت های حاد و مزمن برونشیت باکتریایی، ناشی از استرپتوکک پنومونیه، هموفیلوس آنفلونزا و پارا آنفلونزا، مورکسلا کاترالیس، مایکوپلاسما پنومونیه، کلامیدیا پنومونیه و کلبسیلا پنومونیه به کار می رود.

مقدار مصرف: جمی فلوکساسین از راه خوراکی 320 میلی گرم به مدت 5 روز در درمان برونشیت، در درمان عفونت پنومونی متوسط تا شدید در بزرگسالان 320میلی گرم روزانه به مدت 7-5 روز و در عفونت کلیوی روزانه 160میلی گرم  مصرف می شود.

منع مصرف: در افرادی که به این گروه از داروها حساسیت دارند.

عوارض جانبی :

1-     عوارض قلبی عروقی : تپش قلب، فلوتر دهلیزی،  سنکوپ ، افزایش فشار خون،ایست قلبی وانفارکتوس قلبی

 2-      عوارض عصبی: سردردف سرگیجه، بی خوابی توهمات، تشنج ، خواب آلودگی ف خستگی ، بی اشتهایی و پارستزی

 3-      عوارض پوستی: راش، اریتم مولتی فرم و یا ورقه ورقه شدن پوست

4-      عوارض گوارشی : اسهال، تهوع، درد شکمی، استفراغف کولیت پسودو ممبرانو

5-     عوارض مفصلی  پارگی تاندون که در بیماران با سن بالای 60 سال این خطر بیشتر دیده می شود.

تداخل های دارویی: جمی فلوکساسین با آنتی اسیدها، دیدآنوزین، کاتیونهای فلزی، مولتی ویتامین مینرال، پروبنسید(کلیرانس کلیوی جمی فلوکساسین را کاهش می دهد)، سوکرالفیت (فراهمی زیستی جمی فلوکساسین را افزایش می دهد)، وارفارین ( با خوردن این دارو های با جمی فلوکساسین اثر ضد انعقادی ةآنها افزایش می یابد) تداخل دارد.

 مصرف در حاملگی : این دارو در حاملگی جزء گروه C   قرار دارد.


آفت کش ها
ساعت ٢:٢٦ ‎ب.ظ روز سه‌شنبه ۸ فروردین ،۱۳٩۱   کلمات کلیدی:

آفت کشها ترکیباتی هستند که یک موجود نامطلوب را از بین برده و یا با مداخله در فرایند تکثیر آنها ، جمعیتشان را مهار می کنند. خاصیت مشترک تمام آفت کش های شیمیایی این است که فرایند سوخت و ساز مهم موجوداتی را که این مواد برای آنها سمی است، مسدود می کنند. آفت کش ها بطور گسترده در مهار آفتهای کشاورزی مانند علف های هرز و همچنین حشرات مورد استفاده قرار می گیرند. آفت کش های سنتزی از همان اوایل مصرف بعلت تاثیری که در سلامت انسان در اثر مصرف مواد غذایی آغشته با این مواد شیمیایی دارند، موجب نگرانی بوده است .

تاریخچه استفاده از آفت کش ها

یونانیها حدود 1000سال پیش از میلاد برای ضد عفونی کردن خان ههای خود ازحاصل از سوزاندن گوگرد جامد استفاده می کردند. این عمل تا قرن نوزدهم با وارد کردن این عنصر در شمع مورد استفاده قرار می گرفت. استفاده از آرسنیک و ترکیبات آن برابر مهار حشرات حداقل به سال 900 میلادی بر می گردد و از اواخر قرن نوزدهم تا جنگ جهانی دوم کاملا گسترش یافت .

سبز پاریس که نمک مس با یون آرسنیک است، حشره کش معروفی است که در سال 1867 معرفی شد. ترکیبات آرسنیک در دهه های 1930 تا 1950 بطور گسترده مورد استفاده قرار می گرفت تا اینکه در سالهای 1940 تا 1950 صنایع شیمیایی آمریکا مقادیر زیادی از آفت کش های جدید بویژه حشره کش ها را که ترکیبات آلی کلردار بودند، تولید کردند .


دیوکسین وترکیبات شبه دیوکسین:
ساعت ٢:٢۳ ‎ب.ظ روز سه‌شنبه ۸ فروردین ،۱۳٩۱   کلمات کلیدی:

دیوکسین یک ترکیب هتروسیکل حلقه ای است که در آن به جانشینی دو اتم کربن دو اتم اکسیژن قرار گرفته است. دیوکسین ها از سمی ترین موادی هستند که علم موفق به شناسایی آنها شده است. گزارشی که در سپتامبر1994 توسطEPA در اختیار عموم قرار گرفت دیوکسین را به عنوان یک خطر جدی برای سلامت عموم توصیف کرده بود. بر طبق نظر کارشناسان  EPA  با اینکه هیچ مقداری از دیوکسین برای انسان بی خطر در نظر گرفته نمیشود ولی میزانی که در حال حاضر در شهروندان آمریکایی مشاهده میشود بسیار به میزان ظهور علایم و اثرات نامطلوب نزدیک است. دیوکسین ها ترکیبات شیمیایی پایداری هستند که در اثر فعالیت های بشر و آتش سوزی جنگل ها ایجاد شده و به علت سمی بودن می توانند سلامتی مردم را به خطر اندازند. این دسته از سموم شامل خانواده بزرگی می شوند که 100 ترکیب شیمیایی مختلف اعضای آن را تشکیل می دهند. مکانیسم تولید مسمومیت این ترکیبات با یکدیگر شباهت داشته و میزان مسمومیت ایجاد شده توسط آنها متفاوت است به طوری که بعضی از آنها سمی تر از سایر اعضا این خانواده هستند. به منظور تدوین مقررات و قوانین جهت کاهش ورود این سموم به محیط زیست تلاش های زیادی در سراسر جهان صورت پذیرفته است اما علی رغم کوششهای زیاد از دو منبع مهم شامل آتش سوزی های غیر قابل کنترل و فعالیت کارخانجات صنعتی وارد طبیعت می گردند و آلودگی محیط زیست را فراهم می سازند. دیوکسین ها هنگام تولید محصول در کارخانجات صنعتی و شیمیایی نظیر کار خانجات تولید سموم ، حشره کش ها، آفت کش ها، سازنده کلرین، کاغذ سازی، پلاستیک سازی، و همچنین در اثر سوزاندن ضایعات و آشغال ها ، آتش سوزی جنگل ها در طبیعت بوجود می آیند. دیوکسین نام عمومی است که به یک ماده شیمیایی به نام 2، 3، 7، 8 تتراکلرودی بنزو-پی – دیوکسین (2,3,7,8-TETRA CHLORO BENZO- P- DIOXIN)  اطلاق شده که مهمترین و سمی ترین ماده در بین این ترکیبات بوده که از دو حلقه آروماتیک که توسط یک جفت اتم اکسیژن به هم وصل شده اند، تشکیل شده است. این ملکول مسطح میباشد و به هر یک ازحلقه ها چهار اتم کلر در موقعیت های 2،3، 7،8 متصل می گردد.



بر اساس گزارش سازمانEPA (ENVIROMENT PROTECTION AGENCY ) این مواد همانند سموم قارچی مثل ا فلاتوکسین ها می توانند در انسان سرطان ایجاد کنند. علاوه بر دیو کسین مواد دیگری مانند پلی کلرو دی بنزو دیوکسین (P C DD )، پلی کلرو دی نیترو فوران( PCDFs)، پلی کلرو بای فنیل( PCBs ) وجود دارند که عملکرد و ساختمان شیمیایی آنها شبیه به دیو کسین می باشد و به آنها ترکیبات شبه دیوکسین می گویند . طی بررسیهای متعدد میزان سمیت این ترکیبات توسط محققین اندازه گیری شده است
در جنگ آمریکا علیه ویتنام برای از بین بردن برگ درختان جنگلی و مشخص شدن دشمن از یک ماده شیمیایی به نام علف کش نارنجی ( ORANGE HERBICIDE AGENT) استفاده شد که باعث تولید دیوکسین و آلودگی محیط زیست آن کشور گردید.  بعد از جنگ در خصوص اثرات این ماده سمی بر روی سلامتی انسان مطالعه و تحقیقات زیادی صورت گرفت . نتیجه بررسی ها نشان داد که علت مبتلا شدن سربازان به بیماری دیابت همین ماده بوده است. بارت پی وی سی وینیل ( PVC VENYLE)به کلیه موادی که از پلی وینیل کلراید ساخته می شود، اطلاق می گردد. پلی وینیل کلراید پلاستیکی است که موارد استفاده آن نا محدود می باشد و در حال حاضر یکی از محصولات با ارزش صنعت شیمی است.  بیشتر از 50% پی وی سی ساخت بشر در ساختمان سازی استفاده می گردد . زیرا ارزان بوده و به سادگی سر هم بندی می شود. در سال های اخیر این ماده جا یگزین مواد مصرفی در ساختمان سازی سنتی نظیر چوب، سیمان و سفال شده است و از آن در ساخت صفحات گرامافون ،کانال ها، کیف های ارزان قیمت، پنجره های تاریک، پوسته کابل های الکتریکی، توپهای بازی سبک وزن ،کف و سقف سالن ها، علامت مغناطیسی کارتها، برش عمودی پنجره ها و در اشکال نرم برای تهیه لباس و پرده استفاده گردیده است.همچنین ماده ای است که به علت انعطاف پذیری و ارزان بودن در لوله کشی آب و فاضلاب کاربرد دارد.  پی وی سی پلاستیک سختی است که در اثر اضافه کردن مواد روان کننده، انعطاف پذیر و نرم می گردد. پیش از قرن بیستم شیمی دان روسی ایوان استرا میسلنسکی و فرتیز کلیت از کمپانی گریشم الکترون شیمی آلمان هر دو تلاش کردند تا پی وی سی را در محصولات تجاری به کار گیرند اما به دلیل مشکلات ایجاد شده در فرآیند تولید وهمچنین سختی و شکنندگی پلیمر مورد آزمایش، تلاش های آنها بی نتیجه ماند


داروهای ضد مالاریا
ساعت ٢:۱٧ ‎ب.ظ روز سه‌شنبه ۸ فروردین ،۱۳٩۱   کلمات کلیدی:

 

 

داروهای ضد مالاریا معمولا در هر سبد دارویی یافت می شود. هر ساله بیش از 50 میلیون غربی به کشورهای در حال توسعه سفر می کنند. اکثر این مسافران برای  جلوگیری از ابتلا به عفونت مالاریا دارو می گیرند و عوارض جانبی آن ها را تجربه می کنند. بعضی از بیماران  در حالی درمان مالاریا را شروع می کنند که  معمولا درخارج از کشورشان قرار دارند و ممکن است داروی مصرف نشده را به خانه بیآورند. (مکانی که بیمار و یا اعضا خانواده او عمداً یا غیر عمد از این داروها استفاده خواهند کرد.

عمده ترین و پر مصرف ترین داروی ضد مالاریا مفلوکوئین است. در مناطقی که مقاومت دارویی وجود ندارد، از کلروکین استفاده می شود. آلتروناتیو ها در مراحل بعدی داکسی سیکلین، پریماکین و پروگوانیل با یا بدون آتوواکوئین یا کلروکین می باشد. البته داروهای ضد مالاریا را بر حسب اثرشان بر روی انگل و یا  از نظر ترکیبات شیمیایی گروه بندی می نمایند. در زیر داروهای ضد مالاریا از نظر اثر بروی انگل تقسیم بندی شده است.

1- اسپرونتوسید (Sporontocide) : برروی گامتوسیت ها اثر کرده و وقتی وارد بدن پشه شوند از طی دورة اسپوروگونی جلوگیری میکنند مثل پریماکین و پریمتامین ( داراپریم ).

2- شیزونتوسید نسجی اولیه (Schizontocide (Primary Tissue : برروی شیزونت های کبدی اثر کرده و معمولاَ  جهت  پیشگیری  استفاده می شوند مثل پروگوانیل و پریمتامین.

3- شیزونتوسید نسجی ثانویه (Secondary Tissue Schizontocide) :  بر روی هیپنوزوئیت ها در کبد موثر است و  از  عود  بیماری  جلوگیری می کند مثل پریماکین و پاماکین.

4- شیزونتوسید خونی (Blood Schizontocide) : برروی اشکال خونی اثر کرده و جهت درمان استفاده می شوند مثل کلروکین، کینین، فنسیدار، مفلوکین، هالوفانترین، آرتمیسنین، آمودیاکین.

5- گامتوسیتوسید ((Gametocytocide : بر روی گامتوسیت ها اثر کرده مثل پریماکین که بر روی گامتوسیت فالسیپارم موثر بوده و کینین و کلروکین که بر روی گامتوسیت ویواکس و مالاریه و گامتوسیت نارس فالسیپارم موثر است.


استامینوفن ( پاراستامول)
ساعت ۱:٥٩ ‎ب.ظ روز سه‌شنبه ۸ فروردین ،۱۳٩۱   کلمات کلیدی: پاراستامول

استامینوفن یک داروی ضد درد و ضد تب و فاقد خاصیت ضد التهابی و ضد پلاکتی است که در بیش از 100 داروی بدون نسخه یافت می شود این دارو به تنهایی می تواند مسمومیت کبدی ایجاد کند به همین لحاظ از اهمیت ویژه ای برخوردار است. مکانیسم عمل ضد درد استامینوفن نامشخص است، این دارو یک مهار کننده ضعیف سیکلواکسیژناز در بافت محیطی است و لذا فاقد اثر ضد التهابی می باشد. این دارو در بیماران مبتلا به عفونت های ویروسی (که مصرف آسپرین توام با خطر سندرم ری است) و در افراد مبتلا به هر نوع عدم تحمل آسپرین مفید خواهد بود استامینوفن به سرعت و بطور کامل از دستگاه گوارش جذب می شود و در دوز درمانی در عرض 1-5% ساعت و در طی 4 ساعت در پلاسما به پیک می رسد، نیمه عمر دفعی دارو در دوزهای درمانی حدود 2 ساعت و در دوزهای بالا به بیش از 12 ساعت می رسد.

بطور طبیعی تحت شرایط متابویسمی معمولی و مقدار استامینوفن توصیه شده، 90 تا 93 درصد استامینوفن در کبد به گلوکوزونیک و سولفات کونژوگه تبدیل می شود که از طریق ادرار دفع می شود. حدود 2% از استامینوفن بدون تغییراز طریق کلیه ها دفع می شود و 5% استامینوفن توسط سیتوکروم P450 به صورت اکسیداسیونی متابولیزه می شود (مخصوصاً با آنزیمهای CYP1A2, CYP2EL) این مسیر متابولیسم یک واکنش میانی به نامN –استیل پارا بنزوکینون ایمینNAPOI ایجاد می کند که سریعاً به گلوتاتین می چسبد و مسمومیت زدایی می کند .

 *پاراستامول از پاراآمینو فنل بدست آمده که بصورت اختصاری APAP نشان میدهند.

زمانی که گلوتاتیون به کمتر از 30% مقدار نرمال افت نماید  NAPOI آزاد می شود تا به غشاهای سلول کبدی بچسبد و باعث مرگ سلول و مرگ بافت های کبدی می شود.

اگر مقدار زیادی استامینوفن در دسترس باشد مسیرهای متابولیزه سولفاتی اشباع می شود این به آن معنی است که مقداری بیشتر ترکیب استامینوفنی توسط دستگاه P450 متابولیزه می شود و NAPQI متابولیسمی بیشتر ی شکل می گیرد. مقدار مصرف درمانی توصیه شده در ظرف 24 ساعت 4 گرم در بزرگسالان و 90 میلی گرم/ کیلوگرم در کودکان است. مقدار مصرف  mg-kg 150یا 5/7 گرم در بزرگسالان می تواند ایجاد مسمومیت کند.


مایکوتوکسین ها و قارچ های خوراکی
ساعت ۱:٥٧ ‎ب.ظ روز سه‌شنبه ۸ فروردین ،۱۳٩۱   کلمات کلیدی:

ساختمان های رویشی قارچ های رشته ای اساسا بر مبنای رشد ، گسترش ، ایجاد انشعاب و به هم پیوستن میسلیوم ها ایجاد می گردند و تنوع مورفولوژیکی نسبتا محدودی دارند . به هر حال اندام های مربوط به تولید و پراکنش اسپور در تکامل و تنوع مرفولوژیکی قارچ های رشته ای دخالت دارند . برخی از قارچها میکروسکوپی هستند و معمولا به عنوان کپک شناخته می شوند ، اما در بین بازیدیومیستها و آسکومیست ها گونه هایی وجود دارند که اندام های بارزای ماکروسکوپی قابل توجهی تولید می نمایند از جمله قارچ های خوراکی کلاهدار و تادستول ها (Toadstools)که در آنها ، ساختمانهای مؤثری جهت تولید و پراکنش اسپورها تکامل یافته است . این دو جنبه از مورفولوژی قارچها منجر به ایجاد دو شاخه متفاوت در مطالعه توکسین های قارچی گردیده است .

مایکو توکسین ها گروهی از متابولیت های کپک ها می باشند که مواد غذایی ، خوراک حیوانات یا مواد خام مورد استفاده جهت تولید آنها را آلوده نموده و برای انسان یا حیوانات سمی می باشند . مطالعه مایکوتوکسین ها و قوانین مرتبط با کنترل آنها بر این اساس است که این ترکیبات به عنوان موادی شناخته می شوند که موجب کاهش ارزش مواد غذایی یا خوراک حیوانات می گردند .
از طرف دیگر هزاران سال است که قارچ های کلاهدار و تا دستول ها به عنوان یک منبع غذایی مناسب در برخی قسمت های دنیا مورد استفاده قرار می گیرند . متاسفانه ، این گروه از قارچها گونه هایی را در بر می گیرند که در اندم های بارزای خود متابولیت های سمی تولید می نمایند اما به دلیل اینکه این توکسین ها یکی از اجزاء طبیعی اندام بارزای قارچ بوده و معمولا در اثر اشتباه در شناسایی قارچ توسط انسان مورد مصرف قرار می گیرند ، بنابراین به عنوان مایکوتوکسین در نظر گرفته نمی شوند . این مسئله تا حدی یک تمایز اختیاری بر اساس رفتار انسانی است و دلیل آن مسائل شیمیایی ، بیوشیمیایی یا سم شناسی این ترکیبات نیست. تعداد نسبتاً کمی از گونه های قارچی وجود دارند که می توان آنها را به عنوان سمی و کشنده در نظر گرفت ، از جمله قارچ سمی آمانیتا فالوئیدس (Amanita phalooides)که یک چهارم از کلاهک آن موجب مرگ یک فرد بزرگسال می گردد ، و گونه های کورتیناریوس (Cortinarius)که هنوز اشتباهاً به جای قارچ خوراکی وحشی گرفته می شوند. در هر دوی این موارد توکسین های موجود در آنها موجب ایجاد صدمات غیر قابل جبران به کبد و کلیه ها می گردند و ممکن است در عرض چند هفته پس از مصرف قارچ سمی فرد بمیرد .
لازم به نظر می رسد که تفاوت عمده بین متابولیت های سمی قارچها و سموم اغلب باکتری های مولد مسمومیت های غذایی مورد بررسی قرار گیرد . متابولیت های سمی قارچها ترکیباتی با وزن مولکولی نسبتا پایین هستند هر چند که ساختمان شیمیایی آنها ممکن است بسیار پیچیده باشد ، در حالی که سموم باکتریایی ماکرو مولکول هایی نظیر پلی پپتیدها ،‌پروتئین ها یا لیپوپلی ساکاریدها می باشند .


مسمومیتهای غذایی
ساعت ۱:٤٠ ‎ب.ظ روز سه‌شنبه ۸ فروردین ،۱۳٩۱   کلمات کلیدی: مسمومیت های غذایی

بیماری های ناشی از مصرف مواد غذایی به مسمومیت ها و عفونت هایی گفته می شود که عامل آن به وسیله مواد‌غذایی و آب آلوده به بدن وارد می گردد. تاکنون بیش از 250 بیماری ناشی از مواد غذایی شناخته شده که بیشترین آن ها عفونت هایی هستند که به وسیله انواع باکتری ها، ویروس ها و انگل ها ایجاد می گردند. این موجودات ممکن است در هر یک از مراحل خرید، آماده سازی، پخت، نگهداری یا مصرف در مواد غذایی حضور یابند. بروز این بیماریها در کودکان، افراد مسن یا افرادی که سیستم ایمنی آنان ضعیف است می تواند منجر به بستری شدن در بیمارستان یا مرگ آنان شود. غذاهای مسموم کننده ممکن است بو یا مزه ناخوشایندی نداشته باشند. با وجودیکه اکثر مسمومیت های غذایی معمولاً ظرف ۲۴ ساعت برطرف می شوند، اما بعضی از آنها می توانند کشنده باشند. 


مسمومیت
ساعت ۱:٢٩ ‎ب.ظ روز سه‌شنبه ۸ فروردین ،۱۳٩۱   کلمات کلیدی: مسمومیت

 مسمومیت عبارت است ازبهم خوردن تعادل فیزیولوژیک، جسمانی یا روانی موجود زنده که در اثر ورود وتماس با ماده خارجی سمی از راههای گوناگون، رخ می دهد. بروز مسمومیت با ظاهرشدن علائم خاص هر مسمومیت همراه است وشدت آن به نوع ماده سمی، مقدارآن وطول مدت تماس بستگی دارد .مسمومیتها از نظر ماهیت به سه دسته تقسیم می شوند: 

الف- مسمومیت حاد

دراین نوع مسمومیت، ماده سمی درطول حدود 24 ساعت وبه مقدارنسبتاً زیاد با فرد تماس پیدا می کند. علائم وعوارض مسمومیت حاد اغلب سریع وشدید بوده ودرصورت عدم درمان ممکن است منجر به مرگ شود .

ب- مسمومیت تحت حاد:در این نوع مسمومیت، ماده سمی به دفعات و تا سه ماه وارد بدن شده و علائم درمانگاهی بتدریج و ملایم تر ظاهر می شود.

 

ج- مسمومیت مزمن

دراین نوع مسمومیت، معمولاً مواد سمی در مدت زمان بیش از سه ماه وارد بدن می شود و خاصیت تجمعی دارند و علائم مسمومیت دیرتر  ظاهر شده ولیکن تأثیر عمیقی بر اعضای بدن می گذارد.


به پرشین بلاگ خوش آمدید
ساعت ۱:٠٩ ‎ب.ظ روز سه‌شنبه ۸ فروردین ،۱۳٩۱   کلمات کلیدی:
بنام خدا

كاربر گرامي

با سلام و احترام

پيوستن شما را به خانواده بزرگ وبلاگنويسان فارسي خوش آمد ميگوييم.
شما ميتوانيد براي آشنايي بيشتر با خدمات سايت به آدرس هاي زير مراجعه كنيد:

http://help.persianblog.ir براي راهنمايي و آموزش
http://news.persianblog.ir اخبار سايت براي اطلاع از
http://fans.persianblog.ir براي همكاري داوطلبانه در وبلاگستان
http://persianblog.ir/ourteam.aspx اسامي و لينك وبلاگ هاي تيم مديران سايت

در صورت بروز هر گونه مشكل در استفاده از خدمات سايت ميتوانيد با پست الكترونيكي :
support[at]persianblog.ir

و در صورت مشاهده تخلف با آدرس الكترونيكي
abuse[at]persianblog.ir
تماس حاصل فرماييد.

همچنين پيشنهاد ميكنيم با عضويت در جامعه مجازي ماي پرديس از خدمات اين سايت ارزشمند استفاده كنيد:
http://mypardis.com


با تشكر

مدير گروه سايتهاي پرشين بلاگ
مهدي بوترابي

http://ariagostar.com