فواید غذایی و دارویی انار و تاثیر آن بر سلامت
ساعت ٢:٤٢ ‎ب.ظ روز شنبه ٢۳ اردیبهشت ،۱۳٩۱   کلمات کلیدی:

 

انار یکی از قدیمی ترین میوه های خوراکی شناخته شده می باشد که بطور وسیعی در ایران کشت شده و معمولاً به صورت تازه و یا فرآوری شده مصرف می گردد . ایران به عنوان اولین و بزرگترین تولید کننده و صادر کننده انار در جهان شناخته شده است به طوریکه در سال 2005 میزان تولید میوه انار در ایران تقریباً 670 هزار تن بوده است. ابوعلی سینا در کتاب القانون از انار به عنوان میوه ای یاد می کند که تمام قسمت های آن خواص دارویی دارد. ابو علی سینا ذکر می کند که گل انار خونریزی را بند آورده و لثه ها را تقویت می کند، پودر انار زخم های کهنه و مزمن را معالجه می کند و نیز پوست درخت انار برای معالجه التهاب کبد، سرفه و زخم به کار برده می شود. امروزه تحقیقات زیادی در مورد خواص انار و ترکیبات موجود در آن انجام شده است که موید اثرات مفید انار در پیشگیری و درمان بسیاری از بیماری ها می باشد و بعلت وجود ترکیبات دارویی حتی از پوست آن در صنایع داروسازی استفاده می شود.

 انار در مقایسه با سایر میوه ها دارای محتوای ترکیبات فنولیکی بالا می باشد به همین لحاظ  خصوصیات آنتی اکسیدانی پوست  و دانه انار را در ارتباط با ترکیبات فنولیک و تانن های قابل هیدرولیز از قبیل پونیکالاژین، پونیکالین، گالیک اسید، الاژیک اسید و آنتوسیانین ها می دانند. بر اساس مطالعات علمی انجام شده، مشخص شده که ترکیبات پلی فنولیک انار دارای خاصیت آنتی اکسیدانی، جلوگیری از تصلب شرائین، بازدارنده اکسیداسیون LDL و ممانعت از رسوب پلاکت های خون، ممانعت از رشد سلول های سرطان پستان، سرطان پروستات و سرطان روده بزرگ بوده، و همچنین بر بیماری آلزایمر و دیابت موثر هستند .

رنگ قرمز آب انار مربوط به رنگدانه آنتوسیانین آن است. به دلیل خواص آنتی اکسیدانی مصرف آنتوسیانین ها در دنیا مورد توجه دانشمندان می باشد و با توجه به اینکه رنگ از جنبه های کیفی برای غذاهای فرآوری شده و فرآوری نشده مهم می باشد. لذا حفظ این رنگدانه ها در طی فرآیند و زمان نگهداری از اهمیت ویژه ای برخوردار است. آنتوسیانین های آب انار پایداری کمی در طی فرآیند و نگهداری دارند و با گذشت زمان رنگ آب انار بطور مشخص کاهش می یابد. فرآوری آب انار در دمای پایین تر باعث افزایش فعالیت های آنتی اکسیدانی و کاهش کمتر آنتوسیانین ها و ترکیبات فنولیکی می شود. تحقیات نشان داده که  85% عصاره انار را آب و 10 % ان را قندهای ساده تشکیل می دهد همچنین , 1.5 % پکتین دارد که یکی از انواع فیبرها است ودر حفظ سلامت روده ها نقش دارد . انار منبع خوبی از ویتامین های B1 , B2 , ویتامین K و C می باشد به همین لحاظ از عصاره انار می توان به عنوان  تثبیت کننده رنگ مو، تامین سلامت و تقویت مو استفاده نمود. دانه های انار منبع خوبی از فیبر می باشند و حاوی چند نوع فیتواستروژن هستند