اثر ضد میکروبی اسانس گشنیز
ساعت ۸:٢۸ ‎ب.ظ روز شنبه ۱٦ آذر ،۱۳٩٢   کلمات کلیدی:

گیاه گشنیز، گیاهی چندساله از تیره چتریان که توسط کاشت دانه یا بذر تکثیر
می یابد. گشنیز گیاه بومی جنوب اروپا و مناطق مدیترانه است . دربیشتر نقاط
ایران نیز می روید . از زمانهای قدیم وجود داشته و حتی مورد مصرف مصری ها بوده است .بقراط این گیاه را می شناخته و برای درمان بیماریهای مختلف از آن استفاده می کرده است . در قرون وسطی ضعف جنسی را با گشنیزدرمان می کردند .

گشنیز گیاهی است علفی و یکساله ، برنگ سبز که ارتفاع آن تا 80 سانتیمتر
نیز می رسد . برگهای آن به دو شکل ظاهر می شود آنهائی که در قاعده ساقه وجود دارد بشکل دندانه دار و دیگری در طول ساقه که باریک و نخی شکل می باشند. .

قسمت مورد استفاده گیاه ،‌ساقه و برگ و میوه آن است . میوه گشنیز گرد و برنگ زرد
می باشد . بوی تازه آن مطبوع نبوده و تقریبا بد بو است ولی بر اثر خشک شدن این
بو از بین رفته و خوشبو می شود . حتی نام لاتین گشنیز از لغت یونانی Korio مشتق شده که به معنی بد بو است .

از این گیاه در ایران و سایر کشور ها در حال حاضر از نظر آنتی باکتریال بندرت مورد
استفاده قرار می گیرد و در صورتی که این گیاه از حجم بسیار بالای از نظر رویش در
کشور برخوردار است. یافتن راه حلی برای بهره گیری از هدر نرفتن این منبع خدادادی
از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. یکی از این راه حل ها استفاده از گشنیز در صنایع غذایی می باشد که می تواند راه حل بسیار مناسبی محسوب گردد. ما در مطالعه ا ی که روی اسانس میوه گشنیز  انجام دادیم اثر آنتی باکتریال اسانس این گیاه را ثابت کردیم.